fbpx

Tips voor lopen in de winter

Tips voor lopen in de winter

Het is koud buiten, de dagen zijn korter en de goesting om je loopschoenen aan te trekken is misschien een beetje minder. Toch zijn de wintermaanden ideale loopmaanden. Lopen houdt je in conditie en het kan je de mentale boost geven die je nodig hebt om de lange donkere maanden door te komen.

DE JUISTE KLEDIJ

Hoe warm je je juist moet kleden is heel afhankelijk van persoon tot persoon en ook van training tot training. Plan je een rustige recuperatieloop, dan zal je je iets warmer moeten kleden dan wanneer je een korte intensieve snelle training inplant. Ook op een lange duurloop van meerdere uren zorg je best voor voldoende kledij zodat je tijdens eventuele pauzes niet afkoelt.

Enkele tips:

  • De meeste warmte verlies je via je hoofd. Draag dus een muts bij vriestemperaturen
  • Kies liever voor meerdere laagjes dunne kledij in plaats van 1 dikke fleece
  • De onderste laag staat in direct contact met de huid en moet vooral goed vocht afdrijven. Gebruik zeker geen katoenen T-shirt. Ideaal is thermisch ondergoed, vaak zijn deze uit merinowol
  • Investeer in een goede dunne, ademende regenjas. Deze kan je kopen bij o.a. Runnerslab

AANGEPASTE SCHOENEN

In de winter liggen de paadjes er vaak modderig bij. Misschien ligt er zelfs sneeuw of ijzel. Om te voorkomen dat je uitglijdt, is het aangewezen om trailschoenen te dragen. Deze hebben meer profiel waardoor je meer grip hebt in de modder of in de sneeuw. Opgelet, trailschoenen hebben vaak wel minder demping dan gewone loopschoenen en kunnen om die reden af te raden zijn voor blessuregevoelige lopers.

Tip om niet uit te glijden op ijs: loop langzaam en met kleine pasjes. Probeer je gewicht niet te verdelen op beide benen – zoals je normaal doet – maar verleg je zwaartepunt naar je voorste been. Zoals een pinguïn dus!

SCHOENEN DROOG KRIJGEN

Als je schoenen nat zijn, haal dan de zool eruit en stop er een prop krantenpapier in. Zo drogen ze het snelst. Stop je schoenen niet in de droogkast, hierdoor kunnen ze sneller verslijten. Het is ook handig om twee paar schoenen te hebben zodat je kan wisselen als het ene paar nog nat is van je vorige loopje.

DRINK EN EET VOLDOENDE

Je hebt misschien minder snel een dorstgevoel dan op een warme zomerdag, maar toch verlies je veel vocht en moet je goed blijven drinken.

Op korte loopjes is een klein flesje in de hand of een heuptasje met drinkflacons voldoende, maar op lange duurlopen neem je best een camelbag mee. Als het echt koud is kan het water in de tube snel bevriezen. Drink daarom regelmatig kleine slokjes om het water in beweging te houden.

Zorg ook dat je voldoende eten mee hebt. Je verbruikt namelijk extra energie om je lichaam warm te houden.

LICHTJES!

In de winter is het sneller donker. Zorg dat de auto’s je goed kunnen zien en draag een lichtje en/of reflecterende kledij. Borstlampjes zijn handig omdat ze goed blijven zitten, hoofdlampjes durven wel eens afzakken als je gaat zweten. Een lampje zorgt er ook voor dat je goed ziet waar je je voeten zet in het donker, zeker met alle plassen en eventuele modder/ijs in de winter. Zo voorkom je blessures.

SAMEN LOPEN IS LEUKER EN VEILIGER

Alleen in het donker lopen is niet motiverend en niet veilig. Zoek een club in je buurt waar je op jouw niveau en in groep kan verder trainen. Bij Gent Running Team hebben we 8 verschillende niveau’s en lopen we altijd samen in groep. Zo blijft het leuk en veilig.

LOPEN ALS JE ZIEK BENT

Heb je een lichte verkoudheid, dan hoef je niet thuis te blijven. Maar zorg wel dat je goed warm aangekleed bent en pas je training aan (loop wat trager en minder dan normaal).

Heb je een virale infectie en/of koorts, dan kan je beter thuisblijven. Je lichaam heeft rust nodig om te genezen.

TOT SLOT

Er is dus geen enkele reden om te stoppen met lopen in de winter. Met de juiste kledij, de juiste schoenen en het juiste gezelschap kunnen deze winterloopjes juist heel memorabel worden 😉

facebook
twitter
instagramm