fbpx

GRT à la Champenoise

“C’est pour la petite bourgeoisie qui boit du champagne”… Het was de Franse chansonnière die een tiental jaar geleden deze klassieker op ons losliet! Mei 2018 zijn het de Gentse draken die de champagnestreek onveilig maken! Reden van ons bezoek? De invasie van de Champenoise! Voor de leken onder ons; De Champenoise is een loop’wedstrijd’ in de Franse champagnestreek waar je op een glooiend parcours tussen de wijnranken 18 km loopt of wandelt van champagnehuis naar champagnehuis. En natuurlijk staat er in elk champagnehuis een glaasje te wachten om te proeven! Maar terug naar het begin.. 98% van de deelnemers staan verkleed aan de start en 99,98% van de deelnemers neemt deel voor de fun en geeft aan dat tijdsregistratie niet nodig is…. Maar eerst even een kleine flashback.. 50 man inschrijven, verkleden, laten logeren … een logistiek huzarenstuk dat door een handvol supertalenten in goede banen geleid is. Iedereen weet wie ze zijn! Knippen, plakken, knutselen, danslessen geven… wie wist dat er zoveel verborgen talenten in GRT zitten!
Vrijdag 25 mei … vanuit Gent en omstreken vertrekken ettelijke wagens met draakjes richting de champagnestreek! Slapen doen we in verschillende huisjes en op de lokale camping. De ene eet pasta, de anderen eten véél te grote vettige pizza’s. Glaasje wijn drinken, pintje drinken, pintje drinken en dan gaan slapen.
Zaterdag 26 mei … ontbijten. Een handvol moedigen -lees strevers- vertrekt al lopend op de camping omdat ze per se een marathon gelopen willen hebben vandaag! Begrijpe wie begrijpen kan! Rond de middag vertrekken de overige moedige draken en trekken richting de start! T-shirts worden verdeeld. Petjes worden gekeurd. En de meesten liggen een beetje in de knoop met zichzelf om de vleugeltjes aan te doen! En dan is het zover.. Wat volgt is een 2u durende parade waarbij elke groep zich voorstelt met een dansje en een liedje! Onze HAKA maakt indruk! Rond 15u vertrekken ruim 1700 lopers onder een regen van confetti richting het eerste champagnehuis! Na 4km is het zover! Stoppen … aanschuiven … glaasje drinken en roze boudoirs eten! Een half uur later zetten we ons weer in beweging naar ‘t volgende champagnehuis! Half uurtje lopen en opnieuw glaasje drinken en nog een glaasje drinken … en nog een glaasje drinken! De controle was hier iets lakser. En wie zijn wij om daar niet van te profiteren!? Half uurtje later keren we terug naar het eerste champagnehuis om …. een glaasje te degusteren! En om te wachten op de laatste wandelaars van de groep om samen de polonaise te kunnen dansen! En nog een half uurtje later zijn we opnieuw op weg naar de laatste bevoorrading op 700m van de finish. Om de een of andere reden is het percentage wandelaars drastisch toegenomen en het percentage lopers serieus gedaald. Misschien moet ik volgend jaar toch eens terug om dat fenomeen eens van naderbij te bestuderen! En dan blinde paniek! Er zijn geen degustatieglazen meer aan de laatste bevoorrading. Wat nu? Geduldig wachten tot iemand gedaan heeft met drinken … en dan toch nog een laatste glaasje proeven! En dan is het zover. De laatste 700m! Nu moet ik eerlijk toegeven dat lopen toch wat lastiger begint te worden! Maar we plooien niet! Puur op karakter gaan we door en finishen we na ongeveer 3u30 onderweg zijn om aan de finish nog een glas champagne te krijgen! En ook dat drinken we op … Want een van mijn weinige principes die ik heb is dat we gratis drank nooit afslaan! Dus gaan we ons glaasje halen om dan na te genieten met alle vriendjes en omstaanders. Ondertussen stond er een of andere Fransman wat te brabbelen op het podium tot we plots op zijn allo allo’s iemand vanop het podium ‘Gent Ruuuning Tiem’ horen roepen! Blijkt dat we zoveel indruk gemaakt hebben met onze HAKA dat we op de derde plaats beland zijn van de extra grote groepen! CHAKA!!! 50 man op een podium dat daar niet voor gemaakt is. Zeker niet als iedereen begint te huppelen van blijdschap! En duwen ze ons daar nog eens 12 flessen champagne in de handen! En dat kunnen we toch ook niet weigeren? En om deze tekst niet langer te maken dan nodig en niemand te vervelen zijn hier nog een paar codewoorden die het vervolg van ‘t weekend samenvatten: beste BBQ van ‘t jaar, champagneproeverij, champagne kopen, naar huis rijden, voldaan in de zetel vallen en stiekem uitkijken naar de editie van 2019!

Bart De Weirdt

facebook
twitter
instagramm